Nikon Imaging | Suomi | Eurooppa

Voittaja maaliskuu 2018


 

Sebastian Svanborg

 

Olin etsimässä täydellistä maisemakuvaa tuntemattomilta mailta. Jahtasin usvaa ja auringonnousua. Saavuin tähän paikkaan ennen auringonnousua, mutta tiesin melko tarkkaan, mistä aurinko nousisi. Kupillinen kahvia ja odotusta. Kun aurinko kohosi kukkuloiden ylle, huomasin kauriin. Sitten tuli kiire! Sain muutaman kuvan ja olin enemmän kuin mielissäni tuloksista!

 

Maaliskuun Kuukauden kuva -kilpailun voittaja on Sebastian Svanborg!

Sven Začek perustelee voittajakuvan valintaa seuraavasti:

”Sain mitä toivoin – valokuvan, jossa on kaikki! Itse asiassa sain niitä useamman, joten suurkiitos kaikille osallistujille! Mutta koska tämä formaatti sallii vain yhden kuvan nimittämisen Kuukauden kuvaksi, tämä mahtava aamunäkymä on voittaja. Siinä on todellakin kaikki kohdallaan: upea valo, viehättävä maisema, täydellinen sommittelu ja luonnon kosketus eli kauris usvan ympäröimänä. Ja kukapa ei pitäisi usvasta? Varsinkin nousevan auringon kultaamasta. No, olen viehättynyt siitä ja tulen aina olemaan.”
– Sven Začek

Mistä olet kotoisin?

Olen Oxelösundista, Ruotsin Södermanlandin läänistä.

Miltä tuntuu, kun kuvasi on valittu Kuukauden kuvaksi?

Täytyy sanoa, että tuntuu mahtavalta. Tähän kilpailuun oli lähetetty todella monta hienoa kuvaa.

Missä ja milloin tämä kuva on otettu?

Kuva on otettu Södermanlandin läänissä, vähän Nyköpingin ulkopuolella. Otin kuvan aikaisin aamulla 17. heinäkuuta 2017.

Mikä on kuvan tarina?

Tuona aamuna suunnittelin ottavani vähän maisemakuvia, mieluiten sellaisia, joissa olisi usvaa ja auringonnousu. Näin aika kaukaa, että erääseen laaksoon alkoi kerääntyä hienoa usvaa. Arvioin, että aurinko nousisi ylös suunnilleen niillä main. Täydellistä! Ajoin paikalle hiekkatietä ja kaadoin itselleni kupillisen kahvia odotellessani auringon ensi säteitä. Olin aika innoissani ympäristöstä. Tästä tulee hienoa. Säädin kameran asetukset parhaani mukaan. Tiesin, että kuvaisin suoraan vastavaloon, joten pientä säätöä oli tehtävä auringon noustua. Kun astuin ulos autosta, näin, että jokin tuli esiin pimeästä metsästä. Se oli yksinäinen metsäkauris. Pulssini kiihtyi hieman - tästä tulee hyvä juttu! Otin yhteensä ehkä 10-15 kuvaa eri tavoin sommiteltuina. Näin jo kamerassa joitakin todella hyviä otoksia. Asetuin autoon enemmän kuin tyytyväisenä ja ajoin kotiin. Pysähdyin useita kertoja katsomaan kameraan. Aamu, joka ei hevin unohdu.

Miten ryhdyit valokuvaamaan?

Kiinnostus valokuvaukseen on aina lymynnyt jossain mieleni kätköissä. Olen lukenut National Geographicia niin kauan kuin muistan, ja lehden kuvat ovat aina kiehtoneet minua. Totuuden nimessä koin kuitenkin aina tiettyä pelkoa siitä, että järjestelmäkameraa olisi vaikea oppia käyttämään. Siksi kesti melko pitkään, ennen kuin tartuin asiaan. Kun olimme kesällä 2016 Skara sommarlandissa perheen kanssa, tytärpuolellani oli Nikon D3100 mukanaan. Lähdin kameran kanssa metsään, ja sen jälkeen olin koukussa. Luin netistä kaiken mahdollisen valokuvaustekniikoista ja asetuksista. Sillä tiellä ollaan.

Millä objektiiveilla ja millaisia aiheita kuvaat mieluiten?

Luonto kokonaisuudessaan innostaa minua. Niin maisemat, villieläimet kuin kasvit. Kuvaan mielelläni vähän kaikkea, mutta nimenomaan luonto on lähinnä sydäntäni. Rakastan aikaisen aamun valoa, joten olen silloin yleensä kuvaamassa.

Millaista kamerakalustoa käytät?

Kameralaukussani on Nikon D810 -runko sekä Nikon D7000 -runko, Nikkor 50mm f/1.8, Sigma 70-200mm f/2.8 sekä Sigma 35mm f/1.4 Art. Seuraava sijoitus on pitkä tele tai hyvä telezoom, jotta pääsen vähän lähemmäs kohteita.

Kuvaatko vapaa-aikanasi vai työskenteletkö valokuvaajana?

Kuvaan koko ajan! Se on sekä vakava harrastus että osapäiväinen ammatti. Perustin oman yrityksen tänä vuonna, joten se on vielä aika uutta.

Kerro paras kuvamuistosi!

Paras kuvamuistoni on varmasti aamu, jolloin otin yllä olevan kuvan. Kaikki osui kohdalleen. Se, että metsäkauris päätti tulla auringon lämpöön juuri silloin, kun olin paikalla, on jonkinasteinen ihme. Olen eläimelle ikuisesti kiitollinen. Tänä kesänä aion laittaa sille pellolle vähän omenoita, jotta kyseinen metsäkauris saisi maittavan aamiaisen. Haha.