KATSE RUOKAHÄVIKKIIN
Published 3 December 2018
Yhteenveto
Ruokaa menee hukkaan miljardien eurojen edestä vuosittain. Noin puolet kaikesta ruokahävikistä syntyy kodeissa. Ruokavalokuvaaja Silvia Bifaro ja kestävän ruokakulttuurin harrastaja ClerkenwellBoy yhdistivät voimansa käsitelläkseen tätä ajankohtaista ja maailmanlaajuista ongelmaa valokuvauksen kautta. Parivaljakko teki yhteistyötä #Lensonlife-projektissa - he haastoivat toinen toisensa käyttämään tavallisia aineksia uudella tavalla ja inspiroimaan muita katsomaan ruokaa erilaisen linssin läpi.
#Lensonlife
Kiehtovat kuvat kertovat tarinan - ne vievät meidät matkaan uusille, tutkimattomille poluille. #Lensonlife on projekti, joka yhdistää erilaisia maailmoja ja tarkastelee asioista ainutlaatuisista näkökulmista.
Tällä kertaa teimme yhteistyötä Silvian ja ClerkenwellBoyn kanssa. He loivat herkullisia reseptejä tavallisista aineksista todistaen, että jääkaapista löytyville tähteille löytyy käyttöä. He tapasivat Silvian kotistudiossa Lontoossa, missä he valmistivat viisi ruokalajia ja keskustelivat ruoan hävikistä sekä siitä, miten #Lensonlife inspiroi heitä tavoittelemaan muutakin kuin vain kauniita kuvia.
© Silvia Bifaro
Inspiroi muita ruokatietoisuuteen
ClerkenwellBoy kertoo: "Koska ruokaa on helposti saatavana kohtuulliseen hintaan, sen tuhlaaminen ei ehkä tunnu isolta asialta. Jos ruoka ei näytä hyvältä, emme osta sitä. Jos se ei maistu hyvältä, heitämme sen pois. Monet meistä ostavat enemmän ruokaa kuin tarvitsemme. Helposti käy niin, että pakkaukset unohtuvat jääkaapin perälle, kunnes tulee aika heittää pilaantunut ruoka pois."
"Silvialla ja minulla oli haasteena käyttää tavallisia aineksia ruokahävikin vähentämiseen Nikonin #Lensonlife-projektissa. Hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja ruokahävikin kaltaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin yhdistämällä erilaisia näkökulmia. On hienoa nähdä, mitä voi tapahtua, kun yksilöllisiä näkökulmia sovitetaan yhteen meille merkittävissä asioissa. Jokaisella on oma käsityksensä tärkeistä aiheista, kuten ruokahävikistä. Erilaisten näkemysten vaikutuksesta syntyy upeita ja kiinnostavia tuloksia! Toivon, että ruokakuvauksen yhdistäminen itseäni kiinnostavaan asiaan inspiroi ihmisiä muutokseen. Minä ja Silvia, jolla on oma yksilöllinen kuvaustyylinsä, pystyimme yhdessä työskentelemällä luomaan kauniita kuvia, jotka kannustavat ihmisiä pohtimaan, miten he voivat hyödyntää tähteiksi jääneitä ruoka-aineita."
© Silvia Bifaro
Silvia selittää: "Vanhempiemme kasvatustavat, ympäröivä kulttuuri, suhteet vanhempiimme ja sisaruksiimme sekä musiikista, kirjoista ja elokuvista saadut vaikutteet ovat kaikki osaltaan muovanneet käsityksiämme. Joskus tapaamamme ihmiset saavat käsityksemme muuttumaan. Tässä tapauksessa ClerkenwellBoy inspiroi minua olemaan tietoisempi ruoan suhteen."
"Mieleeni ei tullut, että jääkaapin perällä pilaantuvilla ruoantähteillä on suuri välillinen vaikutus ympäristöön. Kun puolet lasagnesta heitetään pois, myös puolet ruoan tuottamisesta, käsittelystä, pakkaamisesta, kuljetuksesta, varastoinnista ja valmistamisesta syntyneistä päästöistä menee hukkaan. Olen oppinut, että ruokahävikin vähentäminen on yksi tärkeimmistä asioista, joita voimme tehdä estääksemme ilmaston lämpenemistä."
"#Lensonlife ClerkenwellBoy ja minä olemme luoneet hävikittömiä ilmaisia reseptejä ja listan vinkkejä, jotka toivottavasti inspiroivat sinua vähentämään ruokahävikkiä ja hiilijalanjälkeä."
© Silvia Bifaro
Käytetyt välineet
Tässä projektissa Silvia käytti Nikon D850:tä ja AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G -objektiivia.
"D850-kameran ja sen kallistuvan kosketusnäytön avulla on helppo kuvata aineksia ja ottaa flat lay -tyylisiä kuvia - myös pään yläpuolelta koskettamalla näyttöä vain kevyesti! Voin nähdä nestekidekosketusnäytöstä juuri haluamani kuvan ja tallentaa sen koskettamalla valittua tarkennuspistettä. Unelmien täyttymys sellaiselle, joka haluaa kuvata aina käsivaraisesti. Käytän kamerassa mielelläni 50 mm:n objektiivia. Se sopii kotistudiooni täydellisesti, varsinkin kun aurinko katoaa näkyvistä."
© Silvia Bifaro